Ta deg en tur i hagen vår.
Nyt atmosfæren og få inspirasjon!

Økologisk dyrking

Rosendal og Ramsvik kolonihage i Stavanger er en av landets mange og populære ikke-kommersielle hager for fritidsdyrking. Den er også en viktig del av byens frodige grøntarealer. Kolonihagen legger vekt på giftfri, økologisk dyrking.

Kolonihagenes formål, slik Norsk kolonihageforbund definerer det, er å bidra til bedre oppvekstsvilkår for barn og økt livskvalitet for voksne i byer og tettbygde strøk. I kolonihagen vil du derfor se mennesker i alle aldre som trives med å grave i jorda og få planter til å vokse og gro. Det er et ideelt sted for barn med lite trafikk i veiene nær hagen. Både kolonister og besøkende kan nyte det fredelige miljøet.

Turområde

Hagen er en del av det offentlige turnettet i byen, og ligger vakkert til i Storhaug bydel med inngang fra Sandnesgata og Nordre Ramsvikvei. Kolonihagen er åpen for turgåere med ulåste porter hver dag klokka 10:00 – 18:00 i perioden 1. april til 1. oktober.

Mange legger søndagsturen til kolonihagen vår for å se på de velstelte parsellene, og gjerne for en drøs over hekken med glade kolonister. Kolonihagens kafé i hagehuset har åpent med vaffelsalg om søndagen, og er et populært stopp.

Hagen ligger lunt til, godt skjermet for nordavinden. Som navnet antyder er hagen todelt - Rosendalsiden med 98 parseller, og Ramsviksiden med 16. Med få unntak er parsellene på 250 kvadratmeter. De fleste har hytte, og ikke få har veksthus.

Fra kolonihagen er det kort vei til Gandsfjorden med båthavner, svaberg, fine badeplasser og et nett av turstier.

Kafé- og utleielokale

Kolonihagens forsamlingshus, kalt hagehuset, er foruten å være kafé, brukt til fest og møter i hagens regi. Vi leier det også ut som selskapslokale både for kolonister og andre interesserte. Lokalet har nytt og moderne kjøkken, og en festsal som passer til mange slags arrangement. Hagehuset ligger omtrent midt i hagen, mellom Ramsvik- og Rosendaldelen.
Om du ønsker å leie, kan det gjøres her.

Kolonihagen som arvtaker etter gårdsdrift

Kolonihagen ble stiftet 13. mai 1917 etter at Stavanger kommune i 1916 kjøpte de tre gårdene Sletten, Midjord og Ramsvik hvor jorda ble stykket opp og lagt ut som kolonihageparseller. Kolonihagen har etter det gått gjennom endringer i takt med at samfunnet har utviklet seg. Allerede i 1920 besluttet kommunen å nytte Sletten og Midjord til bebyggelse. Som erstatning ble gården Rosendal kjøpt og lagt ut som parsellområde sammen med Ramsvik. Hagen fikk etter dette navnet Rosendal og Ramsvik kolonihage. Bildet viser det som var tunet med løe og hønsehus på gården Rosendal.

Tobakksdyrking!

Kolonihagens opprinnelige idé og praksis var matauk, og kun det. Storparten av jorda ble brukt til potetavling, noe dagens kolonister også lar seg inspirere til, om enn ikke i samme monn.

Ettersom tidene ble bedre, og personøkonomien førte til mer velstand, viser eldre foto fra kolonihagen at å pynte parsellene med blomster var populært. Som et funfact fikk begrepet «nyttevekst» et spesielt utslag under andre verdenskrig. Da ble det faktisk lov å dyrke tobakk på parsellene! Dette kan du lese mer om her (side 36).

Utedassen

De sanitære forholdene var i starten så som så. Utedassen lå i mange år nær hagehuset på Rosendalsiden før den, faktisk under protester, ble avviklet av snurredassen i tilhørende nybygg midt mellom de to hagedelene. Etter hvert snek også vannklosettet seg inn som en selvfølgelig del av hagehuset. Og i 2002 ble dagens sanitærhus med dusjer og toalett bygget, noe moderne kolonister setter pris på, men som nok var utenkelig i utedassens tidsalder.

Hyttene

I dag ser vi at nesten alle parseller har hytte, alt fra de enkleste til de arkitekttegnede. Kravet til komfort også i kolonihagen har skjedd i takt med endrede krav til bekvemmelighet ellers, i motsetning til tider da det var bruk for hver kvadratmeter av parsellen til spiselige nyttevekster.


Samfunnsutviklingen har gitt mer fritid og ferie, og er trolig en av grunnene til at hytteantallet har økt. I dag bygges hytter med god standard som gir mulighet for overnatting nå og da gjennom sesongen. Men fremdeles står noen av de eldste hyttene som en påminnelse om farne tider og som sjarmerende innslag i hagen.